Alle teksten de baas

Begrijpend lezen moeilijk? Nee hoor, niet wanneer je leert hoe je het moet doen. Dat kan in een cursus ‘Alle Teksten de Baas’.


Wat?

Begrijpend lezen is belangrijk voor bijna alle schoolvakken. Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de tekst niet eigen maken. Bij toepassingsvragen val je dan door de mand. Door 6 simpele stappen te volgen, krijg je overzicht en inzicht in teksten. Ook saaie lange teksten leren je begrijpen en onthouden. Door bijvoorbeeld kleuren of een mindmap te gebruiken, krijg je meer inzicht in een tekst.

In 6 lessen van anderhalf uur leren kinderen een tekst te overzien, verschillende lees strategieën toe te passen, vragen te maken bij een tekst en nog veel meer. Ook wordt aandacht besteed aan hoe je hersenen leren, hoe je ogen lezen en hoe je dit kan combineren. Dit oefenen we door actief aan de slag te gaan.

Bij alle teksten de baas worden, naast het gebruik van het stappenplan, bij een tekst ook aandacht besteed aan de volgende strategieën:

  1. Het vinden van verwijswoorden
  2. Verbindingswoorden
  3. Het gebruik van informatiebronnen (woordenboek, internet enz.) om de betekenis van woorden te achterhalen.
  4. Synoniemen leren zien

Ook worden er verschillende manieren geoefend van het beantwoorden van vragen bij een tekst waarbij het bewijs in de tekst wordt gevonden.


Voor wie?

Alle Teksten de Baas is geschikt voor kinderen vanaf groep 5.

Al op het voortgezet onderwijs en nog steeds aan het stoeien met teksten? In 3 lessen van 1,5 uur leer ik je de fijne kneepjes van het tekstverklaren en samenvatten.


Kosten?

Deze cursus bestaat uit 6 lessen van 1,5 uur en wordt gegeven in de praktijk.

Tarieven vind je op de tarievenpagina.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou?
Neem contact met me op.

Alle mogelijkheden voor RT bij Praktijk Bijzonderwijs:
Alle teksten de baas