oogbalans

Scherp zicht met gezonde ogen betekent niet automatisch fijn kunnen kijken. Als de ogen niet goed samen kijken kan dit grote gevolgen hebben en veel klachten veroorzaken. Verschillende visuele disfuncties worden genoemd als kenmerken van dyslexie, ADHD of NLD. Deze kunnen niet genezen worden, maar de visuele disfuncties kunnen we wel verbeteren. Als visueel screener en trainer kan ik helpen om beter te gaan zien, waardoor je beter kunt leren. Dit doe ik in samenwerking met Oogbalans.

Functionele optometrie is onderzoek naar oogsamenwerking (Binoculair zien) en visueel functioneren. Als na mijn screening blijkt dat een optimetrisch onderzoek gewenst is, wordt deze uitgevoerd bij Oogbalans in Berlicum.


Wat?

Binnen Praktijk Bijzonderwijs maak ik voor de screening gebruik van de bioptor. De bioptor is een meetinstrument dat het samenwerken van de ogen ‘veraf’ en ‘dichtbij’ test en ook test op kleurenblindheid. Tevens wordt er op horizontale en verticale forie getest. Daarnaast worden cheiroscopische tekeningen afgenomen. Uit het cheiroscopisch tekenen kunnen richtproblemen, ruimtelijk zicht, oogsamenwerkingsproblemen, oog-hand coördinatie en cognitieve verwerking van informatie herleid worden. 

Als is vastgesteld dat de samenwerking van de ogen niet optimaal is, kunnen we de basis van het probleem aanpakken met een multifunctionele aanpak. We werken onder andere met de visuele training in samenwerking met Oogbalans om de samenwerking van de ogen te verbeteren, maar we trainen ook de beide hersenhelften met motorische oefeningen tenslotte werken we aan het zelfbeeld en zelfvertrouwen.


Voor wie?

Algemene signalen dat de samenwerking van de ogen mogelijk niet soepel verloopt:

  • Vermoeidheidsverschijnselen na inspanning.
  • Hoofdpijn, oogpijn of leesogen.
  • Branderige ogen.
  • Droge ogen.
  • Lusteloosheid, vermoeid uit school komen.
  • Gevoelig voor (zon)licht.
  • Ongeluksgevoelig, snel stoten of struikelen.
  • Faalangst.
  • Hoofdpijn tijdens het kijken van 3D films

De visuele training is bestemd voor kinderen vanaf 6 jaar.

De training is individueel en is afhankelijk van de aard van de problemen.

Iedere dag (kort) oefenen is cruciaal.


Kosten?

Tarieven vind je op de tarievenpagina.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou?
Neem contact met me op.

Oogbalans